Waar rekening mee houden bij kinderspeeltoestellen plaatsen?

Zou je graag één of meerdere kinderspeeltoestellen in je tuin willen plaatsen? In dat geval zijn er toch wel enkele punten waar je zeker rekening mee zal willen houden. Veel mensen staan er bijvoorbeeld niet bij stil dat ze beter even hun kind(eren) om hun mening kunnen vragen. Misschien willen ze bijvoorbeeld wel graag een schommel en geen klimmuur? Of misschien volstaat wel gewoon een leuk kinderhuisje? Bovendien is er ook nog de plaats waar het kindertoestel van je keuze dient te worden geplaatst. Nog steeds worden deze te vaak gewoon op eender welke plaats in de tuin geplaatst. Wil jij graag weten waar je bij het kopen van kinderspeeltoestellen tegenwoordig allemaal maar beter rekening mee kan houden? We vertellen het je graag hier op deze pagina! 

1.) Plaats je kinderspeeltoestellen bij voorkeur in het gezichtsveld

Het is altijd een goed idee om je kinderen in het oog te kunnen houden wanneer ze buiten aan het spelen zijn. Omwille van deze reden wordt het dan ook steeds aangeraden om de kinderspeeltoestellen binnen je gezichtsveld te plaatsen. Heb je een grote tuin? Plaats de speeltoestellen dan bij voorkeur niet te ver weg en zorg er voor dat er geen obstakels het zicht blokkeren. Is dat wel het geval? Dan kan je wellicht niet altijd voldoende efficiënt inspelen op een gevaarlijke situatie wanneer deze zich voordoet. 

2.) Zet kinderspeeltoestellen nooit volledig in het zonlicht 

Het is altijd sterk aan te raden om kinderspeeltoestellen die je aankoopt en in je tuin plaatst nooit zomaar in de volle zon neer te zetten. Dit geldt onder meer voor een zandbak, maar ook voor andere speeltoestellen. Voorzie je ze toch op een plaats waar er de hele dag door sprake is van onafgebroken zonlicht? Dan is de kans op z’n minst aanzienlijk dat je kind vroeg of laat een zonneslag zal oplopen. Dit is natuurlijk helemaal niet de bedoeling. Het opstellen van de speeltoestellen op een plaats waar sprake is van voor de helft schaduw en voor de helft zon is eigenlijk perfect te noemen. 

3.) Let op met overwegend vochtige plaatsen 

Kinderspeeltoestellen voor buiten zijn steevast gemaakt van een materiaal welke bestand is tegen de vaak sterk verschillende weersomstandigheden. Dit betekent dat je ze zonder zorgen buiten kan laten staan, maar toch betekent dit niet dat je bijvoorbeeld niet moet opletten voor vochtige plaatsen. In het bijzonder een zandbak plaats je bijvoorbeeld bij voorkeur niet in een omgeving die altijd vochtig is. Doe je dat wel? Dan zorgt dat er uiteraard voor dat ook het zand altijd vochtig zal zijn. Dit speelt niet alleen niet prettig, bovendien krijgen planten en mos op deze manier min of meer vrij spel.

 4.) Controleer altijd goed de plaats waar de speeltoestellen staan

Last but not least, of je er nu voor hebt gekozen om een glijbaan, een schommel of een ander speeltoestel in je tuin te plaatsen, je dient er altijd rekening mee te houden dat het belangrijk is om goed de omgeving van het speeltoestel te controleren. Liggen er bijvoorbeeld geen scherpe objecten waar je kind zich pijn aan kan doen? Of is er ergens sprake van bijvoorbeeld een mierennest of iets anders? Goed de plaats van je kinderspeeltoestellen regelmatig controleren zorgt er pas echt voor dat jouw kinderen zorgeloos kunnen spelen.