Vogelnest in schoorsteen verwijderen

Heb jij thuis een kachel? Dan maak je hier in de wintermaanden ongetwijfeld regelmatig gebruik van. Logisch, want met een kachel wordt het snel lekker warm in jouw woning. Voor je begint met stoken, moet je jouw schoorsteen echter wel goed controleren. Het rookkanaal is namelijk een tijd lang niet gebruikt. Hierdoor bestaat de kans dat er bijvoorbeeld een vogelnest in jouw schoorsteen zit. Wanneer jij gaat stoken met een vogelnest in jouw schoorsteen kan dit risico’s met zich meebrengen. Zo kan het nest in brand vliegen en in het rookkanaal belanden. In het ergste geval ontstaat er zo een schoorsteenbrand. Reden genoeg dus om een vogelnest in jouw schoorsteen altijd te verwijderen.

Zelf het nest verwijderen of laten doen?

Een vogelnest verwijderen uit een schoorsteen lijkt niet betrekkelijk lastig. Toch is het belangrijk dat jij hierbij voorzichtig te werk gaat. Waarom? Omdat het nest anders in het rookkanaal kan vallen. In dat geval wordt het een stuk lastiger om het nest te verwijderen. Lijkt het jou zelf niet verstandig om een vogelnest in de schoorsteen te verwijderen? Heb je een hekel aan het werken op hoogte? Of zit het nest reeds in het rookkanaal? Laat het nest in dat geval dan verwijderen door een schoorsteenveger. Hij heeft ruime ervaring met het verwijderen van nesten uit een schoorsteen. Zodoende weet jij zeker dat het nest op de juiste manier verwijderd wordt.

Zo voorkom je een nest in jouw schoorsteen

Is het niet de eerste keer dat er een vogelnest in jouw schoorsteen zit? Dan wordt het natuurlijk wat prijzig om telkens een Utrechtse schoorsteenveger in te schakelen voor het verwijderen. Gelukkig kun jij het een en ander doen om te voorkomen dat er een nest in jouw schoorsteen komt. Zo kun jij bijvoorbeeld een schoorsteenkap plaatsen, zodat het voor vogels niet meer mogelijk is in jouw rookkanaal te komen. Het is ook mogelijk om gaaswerk over de opening van jouw schoorsteen te maken. Op deze manier houd je vogels eveneens uit jouw schoorsteen.