Een groene make-over voor je tuin

Veel van onze tuinen zien er eigenlijk niet meer echt uit als een tuin. Het overgrote deel ervan is betegeld, en in lang niet alle gevallen zijn er genoeg planten in te vinden om het nog echt een tuin te noemen. Wat kun je zelf doen, zonder dat het al te veel moeite kost, om wat meer groen in je tuin te brengen?

De makkelijkste manier

De makkelijkste manier om meer groen in je tuin te brengen, is door dit begrip heel letterlijk te nemen. Gooi er een flink aantal tegels uit, en vervang deze door iets groens: gras. Zie je dat helemaal niet zitten, want ja, gras brengt nu eenmaal aardig wat onderhoud met zich mee, betekent dat nog niet meteen dat je dit hele plan moet afblazen. Er is namelijk ook een handige manier om toch een groene tuin te creëren, zonder dat je met een maaimachine aan de slag moet. Kies voor nepgras! Het kunstgras van tegenwoordig ziet eruit als echt gras, en is heel gemakkelijk in onderhoud. Maaien hoef je het uiteraard niet, af en toe aanvegen is meer dan voldoende. Je kunt kunstgras goedkoop zelf aanleggen, maar het natuurlijk ook door vakmensen laten doen. Erg lastig is het over het algemeen niet, zeker als je het niet over hele grote oppervlakten hebt. Als je in je betegelde tuin echter een pakweg een kwart van de tegels vervangt door kunstgras, krijgt je tuin als geheel wel direct een veel groenere uitstraling, en ben je ook direct goed klimaatbestendig bezig.

Doordat we steeds vaker te maken krijgen met flinke hoosbuien, heeft ons rioleringsstelsel het regelmatig zwaar te verduren. Dat heel veel tuinen compleet betegeld zijn, helpt hier ook niet bij. In betegelde tuinen zakt het water niet rustig in de grond, maar stroomt het naar het laagstgelegen punt, en zo richting de riolering. Door een deel van je tuin van gras of kunstgras te voorzien, zorg je ervoor dat je veel meer van het regenwater dat valt in eigen tuin kunt opvangen, zonder de riolering hiermee te belasten. Een prima idee dus!

Een beetje groen kan ook

Is je tuin aan de kleine kant, of zie je het echt niet zitten om een deel van de tegels te verwijderen? Dan zijn er natuurlijk nog andere manieren om je tuin toch wat groener te maken. Plaats bijvoorbeeld mooie plantenbakken. Het advies is om te kiezen voor zo groot mogelijke bakken, waar veel grond in kan. Ook deze kunnen namelijk aardig wat regenwater opvangen, indien nodig. Daarnaast loopt je minder risico op uitdroging van je planten als je grote bakken, waarin de aarde langer vochtig kan blijven, dan wanneer je voor kleine bakken kiest.