Hoe voorkom je dat je iedere dag moet dweilen?

Het is een klusje dat maar bij weinig mensen hoog op het favorietenlijstje staat: dweilen. Toch ontkom je er zo nu en dan niet aan, als je je vloer een beetje schoon wilt houden. Hoe kun je ervoor zorgen dat dit zo min mogelijk hoeft te gebeuren?

Dweilen met de kraan open

Dweilen is noodzakelijk om je harde vloer schoon te houden, maar is best een vervelend karwei. Je moet er met een emmer vol water een schoonmaakmiddel voor aan de slag, en zeker personen die niet zo handig zijn aangelegd helpen zichzelf vaak van de regen in de drup. De emmer met water, als het tegenzit vies water, valt om doordat je er tegenaan stoot. Of je begint weer eens op de verkeerde plek in de kamer met dweilen, zodat je uiteindelijk opgesloten raakt op een ‘eiland’, maar daar niet meer vanaf kan komen zonder over een net gedweild oppervlakte te lopen. Gevolg: voetstappen op je net zo mooie en schone vloer…

Ook is lang niet iedere vloer geschikt om te worden gedweild. Alleen harde vloeren kun je op deze manier schoonmaken. En alhoewel het een vervelend klusje is, ben je nog altijd beter uit dan mensen met een zachte vloerbedekking. Komen hier vlekken op, dan hebben zij er nog een stuk meer werk aan om deze weer uit het tapijt te krijgen.

Minder dweilen?

Heb je een hekel aan dweilen? Of heb je een zachte vloer, en ben je het zat om daar steeds de vlekken uit te schrobben? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Door een paar kleine aanpassingen te doen en wat regels in te stellen voor je huis, kun je het aantal vlekken op de vloer flink terugbrengen.

Het begint allemaal met een goede deurmat buiten. Eentje waarop mensen die naar binnen komen het meeste vuil al van hun schoenen lopen; dat scheelt een heleboel. Kies voor een deurmat die geschikt is om buiten te gebruiken, dus let op het materiaal, en houd hem vervolgens een beetje schoon door hem regelmatig uit te kloppen. Een kokosmat kan een goede keuze zijn, dit materiaal borstelt bijna vanzelf het vuil van schoenen af.

Vervolgens leg je ook direct bij binnenkomst een deurmat neer, het liefst eentje die ook vocht goed op kan nemen. Zo raak je buiten veel vuil, en binnen veel vocht kwijt van alle schoenen die naar binnen komen. Dit kan al genoeg zijn om het probleem van vieze vloeren in de rest van het huis grotendeels te laten verdwijnen. Wil je helemaal geen risico nemen, dan zet je direct bij de deur ook een rekje neer waar men de schoenen in kan plaatsen. Want als er geen schoenen in je huis zijn, houd je het natuurlijk het schoonst.