6 Tips om je huis ruimer te laten aanvoelen dan het is

Heb je jouw eigen woning of ben je een huurder, de kans is groot dat je op een gegeven moment ook verlangt naar een grotere ruimte. Dat is normaal. Je wilt je vrijer voelen. En gelukkig kan je dat al doen, met enkele kleine wijzigingen. Hier zijn een paar tips om jouw huis er groter uit te laten zien.

1.       Plaats spiegels

Afgezien van het uitschakelen van sommige muren en het toevoegen van extra vierkante meters, gaat het erom dat een kamer ruimer lijkt, alles draait om illusies. Spiegels zijn hiervoor geweldig. Spiegels weerspiegelen natuurlijke verlichting en kunnen een ruimte echt openen. Het plaatsen van enkele goed geplaatste spiegels is eenvoudig en in de meeste gevallen relatief goedkoop.

2.       Breek wanden open en plaats meer ramen

Heb je veel wanden in je huis, breek dan enkel wanden. Je kunt bijvoorbeeld de scheidingswand van de keuken en woonkamer laten breken. Natuurlijk zal het moeilijk zijn als je huurder bent, maar wanneer je jouw eigen woning hebt, is dit een goed idee. Bekijk ook of je meer ramen kan laten plaatsen. Een slotenmaker met ervaring, kan de situatie goed bekijken en aangeven of het mogelijk is. Als je meer ramen laat plaatsen is de beveiliging ook nodig. Het is altijd goed om eerst informatie in te winnen, zodat je geen fouten maakt.

3.       Verborgen opslag

Zodra “spullen” zich ophopen, zal je kamer steeds kleiner aanvoelen. En als je begint met een al kleine kamer, dan heb je niet veel speelruimte! De beste manier om dit te voorkomen, is ervoor te zorgen dat je voldoende opslagruimte hebt. Koop meubilair met verborgen opslag. Salontafels met planken, bijzettafels met lades en holle banken met verwijderbare bladen zijn allemaal ideaal.

4.       Gebruik lichte kleuren op de muren en de vloer.

Hoewel donkere kleuren een kamer gezellig maken, absorberen ze ook licht in plaats van het te reflecteren, waardoor de ruimte kleiner aanvoelt. Kies voor lichtere vloeren en muurkleuren om de kamer luchtig te maken.

5.       Let op jouw meubels

Soms kunnen meubels veel ruimte in beslag nemen. Gebruik om dit te voorkomen multifunctioneel meubilair, zoals een kist die kan worden gebruikt als salontafel, een slaapbank of een bed met lades voor opslag eronder. Gebruik een uitschuifbare eettafel, klaptafels en nesttafels, die je kunt opbergen als je ze niet nodig hebt. Plaats grotere meubels tegen de muren om de open ruimte te maximaliseren. Pas jouw meubels aan de grootte van de kamer aan en blokkeer geen paden. Als meubels en accessoires het zicht op een kamer blokkeren, ziet het er krap uit. Door meubels uit de gang te verplaatsen, open je de ruimte en voelt deze groter aan.

 6.       Verticaal gaan

Gebruik mantelhaken en opbergruimte boven de deur om dingen georganiseerd en uit de weg te houden in het bad, maar voor ‘woonruimtes’ zoals de keuken en eetkamer is rekken de koning. Extra planken helpen de ruimte te maximaliseren zonder de vloer te rommelig te maken. Bovendien voelt de kamer groter aan als je hem verticaal inricht. Gebruik decoratieve manden of dozen om boeken, foto’s of vazen in op te bergen. Dit zal de ruimte zeker opsplitsen en een open gevoel creëren.