Het belang van een goed matras voor je nachtrust

Ben je op zoek naar een nieuw bed? Dan is de kans groot dat je direct ook een nieuw matras aanschaft. Hierdoor kun je de komende jaren namelijk weer vooruit. Veel mensen gaan overhaast te werk bij het uitzoeken van een nieuw matras. Zij hebben geen zin om hier veel tijd en/of moeite in te steken. Toch is het wel belangrijk dat je de tijd neemt voor het uitzoeken van een matras. In dat geval slaag je er namelijk in een goed matras te vinden. En een goed matras is bevorderlijk voor jouw nachtrust. Om jou te overtuigen, zetten we hier het belang van een goed matras op een rijtje.

Goede houding
Het matras waarop je slaapt, is van invloed op de houding die je aanneemt in bed. De meeste mensen maken zich hier niet druk om. Wanneer je geregeld wakker wordt met rugpijn, is dit wel verstandig. Deze rugpijn kan namelijk veroorzaakt worden doordat je een verkeerde houding aanneemt in bed. Jouw ruggengraat ligt in dat geval niet in een rechte lijn. Dit is een onnatuurlijke houding, waardoor het logisch is dat er klachten ontstaan. Een goed matras helpt jou ’s nachts de juiste houding aan te nemen, waardoor je niet langer met een zere rug wakker wordt.

De hardheid van het matras
Tijdens jouw zoektocht naar een nieuw matras ontdek je waarschijnlijk snel dat de hardheid van matrassen verschilt. Je kunt een hard matras kopen, maar ook een zachte. Wat in jouw geval het beste matras is? Dat hangt af van jouw eigen gewicht. Ben je licht? Dan is een hard matras geen aanrader. Deze knelt de doorbloeding af en dat zorgt ervoor dat jouw huid minder zuurstof krijgt. Jouw hersenen krijgen hierdoor een signaal, waardoor je ’s nachts veel aan het woelen bent.

Het is echter ook niet goed voor jouw lichaam wanneer je continu wegzakt in het matras. Dit kan namelijk ook (rug)klachten veroorzaken. Koop een matras daarom nooit online, want dan kun je hem niet uitproberen. Ga bijvoorbeeld langs bij een beddenwinkel in Sint-Niklaas of een beddenwinkel in Roeselare. De medewerkers van deze winkel kunnen jou precies vertellen welk matras voor jou het beste is.

Temperatuur
Tot slot moet je ook naar de temperatuur van het matras kijken wanneer je op zoek bent naar een nieuwe. In de winkel heeft ieder matras dezelfde temperatuur, maar dit verandert wanneer je er lange tijd op ligt. In dat geval wordt het matras namelijk warm. Indien de ventilatie van het matras in orde is, is er niets aan de hand. Is dit niet het geval? Dan zorgt het matras voor een verminderde nachtrust. Het wordt dan namelijk té warm in bed. Een matras dat koud blijft wanneer je er lang op ligt, is overigens ook weer niet goed. Jouw lichaam vindt dit niet prettig, waardoor je minder goed slaapt. Kijk daarom ook goed naar het materiaal wanneer je op zoek gaat naar een nieuw matras.