Hoe kies je het juiste hoofdkussen?

Is jouw hoofdkussen inmiddels al jaren oud? Dan doe je er goed aan een keer een nieuwe te kopen. Het huidige kussen heeft zijn beste tijd inmiddels wel gehad. Daarnaast is de kans groot dat deze vol bacteriën zit. Een slecht en vies kussen komt jouw nachtrust niet ten goede, waardoor een nieuw kussen aan te raden is. Het vinden van een nieuwe hoofdkussen is overigens makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn tegenwoordig namelijk allerlei verschillende soorten kussens. Het is niet verstandig om lukraak een hoofdkussen uit te zoeken. Net als een goed dekbed is een goed kussen namelijk ook belangrijk voor jouw nachtrust. Daarom helpen wij jou in deze tekst om het juiste hoofdkussen te kiezen.

Wat voor een slaper ben je?
Voordat je het juiste kussen kunt kiezen, moet je eerst weten hoe jij zelf slaapt. Jouw slaaphouding is namelijk belangrijk in de zoektocht naar een nieuw hoofdkussen. Slaap je voornamelijk op jouw buik? Kies dan voor een laag kussen dat zacht en soepel is. Jouw nek wordt zodoende minimaal belast. Lig je ’s nachts voornamelijk op je zij? Dan is een hoog kussen aan te raden. Jouw schouder wordt anders te veel belast. Een kussen dat goede ondersteuning aan hoofd en nek biedt, is in dat geval belangrijk. Vind jij het prettig om op jouw rug te slapen? Kies dan voor een kussen dat jouw nek goed ondersteunt. Indien je een ander kussen kiest, word je regelmatig wakker met nekklachten.

Welke vulling vind je prettig?
Jouw slaaphouding is niet het enige wat meespeelt in de zoektocht naar een nieuwe kussen. Nee, want je moet ook naar de vulling van het hoofdkussen kijken. Er zijn tegenwoordig namelijk kussens met allerlei verschillende vullingen te koop. Kussens met een vulling van dons en veren of een synthetische vulling kunnen zowel hard als zacht zijn. De hardheid hangt af van de hoeveelheid vulling. Je kunt ook kiezen voor een kussen met traagschuim. Dit materiaal vormt zich naar de vorm van jouw lichaam, waardoor de kans op nek en rugklachten minimaal is. Wil je een kussen met een vaste vorm? Dan is een latex hoofdkussen ideaal voor jou.

Probeer het kussen altijd uit voordat je hem koopt
Veel mensen vinden het lastig om het juiste kussen te kiezen. Dat is op zich logisch, want aan de buitenkant kun je niet zien of het kussen ook lekker ligt. Koop daarom nooit een kussen zonder hem uit te proberen. Om een kussen te proberen, kun je verschillend winkels bezoeken. Hier liggen altijd verschillende soorten kussens uitgestald, waardoor je direct weet of het kussen lekker ligt. Bestel je online? Dan behoort uitproberen ook tot de mogelijkheden. Zo mag je bijvoorbeeld vaak een paar dagen proefslapen op een kussen. Hierdoor ben je in staat om het juiste hoofdkussen te vinden.