Tips op jacht naar een geschikte huurwoning

Het valt niet mee om een geschikte huurwoning te vinden, er is een groot tekort aan huurwoningen, zeker aan betaalbare woningen. Bij woningbouwverenigingen in populaire steden moet je soms wel 10 jaar of langer ingeschreven staan om kans te maken op een betaalbare huurwoning. In deze overspannen woningmarkt is het wel handig om enkele tips te krijgen om sneller aan een woning te komen. 

Belangrijkste vraag: wat wil ik met de woning?

We bedoelen daarmee dat je jezelf de vraag stelt met welk doel je een woning wilt huren. Is het tijdelijk totdat je een koopwoning kunt betrekken of wil je echt iets zoeken voor de lange termijn. Verwacht je er maar 6 tot 12 maanden te wonen dan valt te overwegen tijdelijk een duurdere woning van de makelaar te betrekken. Wil je er langer gaan wonen, bekijk aan de hand van je inkomen hoeveel je aan huur kunt, maar ook wilt betalen. Zijn er op korte termijn aanzienlijke inkomensstijgingen te verwachten of juist niet. Allemaal vragen waarop je zelf het beste een antwoord kunt geven. 

Hoeveel kans maak ik op een huurwoning?

Inschrijven bij een woningbouwvereniging is altijd verstandig, aangezien zij de meeste betaalbare sociale huurwoningen in hun bestand hebben. Voor mensen met een kleinere beurs blijft dat de beste optie. Naast woningen waarbij woonduur relevant is om kans te maken, hebben zij vaak ook woningen in hun bestand waarop iedereen evenveel kans maakt. Dus inschrijven loont altijd wel. Op populaire woningen reageren wel tot 600 mensen, dit verkleint de kans natuurlijk wel weer aanzienlijk.

Overweeg een woning in een minder populaire omgeving

In steden met schaarste aan geschikte en betaalbare huurwoningen kun je overwegen iets verderop te gaan kijken, bijvoorbeeld vlak buiten de stad. Wil je perse centraal in de stad wonen dan zou je kunnen overwegen om tijdelijk anti-kraak te gaan wonen. Vaak zijn dat prima woningen op centrale locaties. Van hieruit kun je dan kijken naar een meer permanente oplossing. 

Huren bij een makelaar of een woningbouwvereniging

Wil je sneller een woning, dan is de makelaar een goed alternatief. Nadeel is wel dat de woningen bijna altijd duurder zijn en er hogere inkomenseisen zijn en eventueel een borg gevraagd wordt. Dat kan een probleem voor je gaan vormen.

Bron: Huurflits.nl