Ben jij toe aan een heel andere woonomgeving?

Veel mensen hebben er wel eens last van, het gevoel dat ze toe zijn aan een heel andere omgeving. Dat alle huizen, het verkeer, eigenlijk gewoon alles op de plek waar ze nu wonen niet meer is wat zij willen. Vaak komt dit gevoel op zijn sterkst opzetten na een vakantie, een moment dat je in een heel andere omgeving dan thuis hebt doorgebracht. Dan weer aarden in je vertrouwde omgeving, kan lastig zijn. Weer terug naar het oude vertrouwde; aan de ene kant prettig, maar aan de andere kant ook weer het begin van de dagelijkse sleur.

Meteen je koffers pakken?

Iedereen heeft het gevoel wel even klaar te zijn met de vertrouwde omgeving wel eens, dat is heel normaal. Vergelijk het met de rest van de dagelijkse sleur, waar je ook wel eens zat van bent. Iedere dag naar je werk, steeds maar weer boodschappen doen, regelmatig een was draaien en schoonmaken: alles dat dagelijks terugkeert in ons leven zijn we wel eens zat. Dat betekent niet dat we er meteen iets aan kunnen of willen doen. Als je iedere keer dat je even geen zin hebt in je werk meteen ontslag zou nemen, zou je misschien wel meerdere keren per jaar op zoek moeten naar een nieuwe baan. En denk eens na wat het met het aantal echtscheidingen zou doen als partners die elkaar even zat zijn direct de scheiding aan zouden vragen.

Nee, je omgeving even zat zijn is dus geen reden om meteen je koffers te pakken en te gaan verhuizen. Zelfs als het gevoel langer aanhoudt is het zelfs aan te raden om eens te onderzoeken waar dit gevoel precies vandaan komt. Is het echt je woonomgeving die je zat bent, of zijn er hele andere dingen waar je op uitgekeken bent en ‘reageer je dit af’ op de stad of de buurt waar je op woont?

Als je echt weg wilt, kijk dan eens wat verder

Heb je besloten dat je toch echt het roer om wilt gooien, dan ga je beginnen met eens goed in kaart te brengen waar je dan wél zou willen wonen. Wil je in dezelfde omgeving blijven, of ben je juist op zoek naar iets heel anders? Een stad of een dorp? In de natuur of in de bedrijvigheid? Ga eens kijken in regio’s die je aanspreken, ook als je er nog nooit bent geweest. Lijkt het dorpse leven je iets? Ga dan eens langs in dorpjes in verschillende provincies om de verschillende sferen te proeven. Zoek eens naar makelaars Zeeuws Vlaanderen bijvoorbeeld, een gebied dat een heel eigen sfeer heeft en niet valt te vergelijken met Groningen of Friesland. Loop eens binnen bij een makelaar Breskens om te zien wat voor aanbod deze heeft, en doe hetzelfde als je op bezoek bent in Zuid-Limburg. Kijk en vergelijk, voel waar jij je thuis voelt en besluit of je het echt wilt: het roer omgooien.