Een nieuwe vloer? Zo maak je de juiste keuze

Is je woning, of een deel daarvan, toe aan een nieuwe vloer? Dan sta je voor een lastige keuze. Want wat is er veel mogelijk op dat gebied! Hoe zoek je binnen dat enorme aanbod nu precies de perfecte vloer uit?

Kijk goed naar de ruimte

Om te beginnen kijk je natuurlijk goed naar de ruimte waar de vloer in moet komen. Een badkamer vereist een heel andere vloer dan een slaapkamer, bijvoorbeeld. Waar wordt de ruimte voor gebruikt? Hoeveel wordt erin gelopen, en aan welke bijzondere eisen moet worden voldaan?

De eerste keuze die je doorgaans maakt, is tussen een harde en een zachte vloer. Voor een aantal ruimtes is dat niet zo lastig. In een badkamer, toilet of keuken is een zachte vloer niet aan te raden. Deze zou continue nat worden en is bovendien erg lastig schoon te maken. Een vloer die goed vochtbestendig is, is zeker in de badkamer of toilet een vereiste. Je komt dan al snel op tegels uit. In de keuken is het vooral belangrijk dat de vloer goed schoongemaakt kan worden, en niet te snel beschadigd of verkleurd raakt als er eens wat voedsel op de grond belandt. Een PVC vloer kan hier een goede optie zijn, doordat deze hier allemaal goed tegen bestand is, maar ook bijvoorbeeld laminaat kan prima in een keuken.

In je woonkamer of slaapkamer, even eventueel op de overloop, zolder of trap, kun je ook prima voor vloerbedekking kiezen. Deze moet je qua kwaliteit wel aanpassen op hoe en hoe intensief een ruimte gebruikt wordt. Lelijke sporen op plekken waar veel gelopen of gezeten wordt in je woonkamer, die wil je niet, net als slijtsporen op de trap of in de gang. Laat je hierover goed informeren, en kies het tapijt dat bij je past.

En de kleur?

Naast het materiaal is natuurlijk ook de kleur van de vloer van groot belang. Je wilt dat deze aansluit bij jouw smaak en bij je interieur. Let daarbij wel op dat een vloer doorgaans langer mee zal gaan dan een bankstel. Een kleur kiezen omdat hij perfect bij een gekleurde muur in je kamer of een meubelstuk past lijkt slim, maar als je nieuwe meubels koopt of de muur eens een ander kleurtje geeft ook je vloer weer moeten vervangen, dat is niet fijn.

Kies daarom liever voor een wat neutralere kleur, die makkelijk te combineren valt. Wil je dan eens wat veranderen in een ruimte, dan kan je vloer gewoon blijven liggen. Veel houttinten maar ook andere natuurlijke kleuren passen zich als het ware als een kameleon aan, en kunnen bijna overal mee gecombineerd worden.