Verstoppingen door oliebollenvet

De weken voor oud en nieuw worden er veel oliebollen gebakken. Vaak wordt het oude oliebollenvet lukraak door de gootsteen gespoeld. Dan ben je er makkelijk vanaf en hoef je er niet meer over na te denken, toch? Oliebollenvet kan echter een hoop narigheid veroorzaken. Hoe zit dit en hoe kan je het voorkomen?

Verstoppingen
Oliebollenvet lijkt gewoon vloeibaar, en dus prima om door de gootsteen te gooien. Als het vet in het riool komt gaat het stollen en krijg je een grote klont vast vet. Dat veroorzaakt ernstige en diepe verstoppingen. Niet alleen in je eigen huis, maar het kan de volledige riolering van een straat verstoppen met alle kosten van dien.

Oud vet inleveren
Je moet het oude vet dus absoluut nooit door de gootsteen spoelen. Maar wat moet je er dan mee doen? Omdat de kosten voor gemeentes om verstoppingen te verhelpen erg hoog zijn kan je het vaak gratis inleveren. Dit kan bijvoorbeeld bij de milieustraat. Het wordt dan hergebruikt tot brandstof, cosmetische producten of smeermiddel. Het beste kan je het oude vet in de oorspronkelijke verpakking doen en het daarin inleveren. Een inleverpunt bij jou in de buurt kan je bijvoorbeeld hier vinden.

Ontstoppen
Maar wat als je al dit advies in de wind hebt geslagen en de gootsteen dus toch verstopt is? Als het water langzaam wegstroomt met een borrelend geluid weet je dat het raak is.
Dan zal je het moeten ontstoppen. Je zou het zelf kunnen proberen, maar dat is niet aan te raden. Vaak lijkt een ontstopping simpel, dan denk je het snel zelf op te kunnen lossen. Maar het ligt vaak ingewikkelder dan je denkt. En het zou toch zonde zijn als je je halve afvoer eraf hebt getrokken en er dan pas achter komt dat de ontstopping eigenlijk veel dieper zit.
Het is daarom altijd aan te raden een gespecialiseerd ontstoppingsbedrijf in te schakelen. Moeilijk zijn deze niet te vinden. Woon je bijvoorbeeld in Groningen kan je gewoon loodgieter Groningen of zoiets googlen. Gebruik nooit agressieve ontstoppingsmiddelen, deze zijn slecht voor uw gezondheid, het milieu en zeker ook voor uw leidingen.
Vaak zal deze met een ontstoppingsveer diep in je afvoer de ontstopping moeten oplossen. Dit is een vrij kostbare operatie, dus je kan het het beste niet zover laten komen.

Conclusie
Het is nooit handig oliebollenvet door de gootsteen te gieten, je kan er een behoorlijk vervelende ontstopping van krijgen. Dit kan je herkennen doordat het water nog maar langzaam wegstroomt en / of een borrelend geluid maakt. Je kan het zelf proberen op te lossen maar dit is niet aan te raden, het beste kan je een ontstoppingsbedrijf inhuren.