Waarom kalk op je gazon strooien

Zonder kalk kunnen gazongrassen mogelijk niet profiteren van de voedingsstoffen in de grond, inclusief de voedingsstoffen die je via meststoffen toevoegt. Door te begrijpen hoe kalk gazons helpt en waarom je mogelijk kalk nodig hebt, kun je je gazon helpen zijn volledige potentieel te laten bereiken. De volgende vragen en antwoorden kunnen je helpen bij dat proces, zodat je je gazon vol vertrouwen kunt kalkhouden.

Wat is kalk voor gazon?
Kalk voor het gazon is een bodemverbeteraar gemaakt van gemalen kalksteen, dat van nature calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat bevat. Wanneer kalk aan de grond wordt toegevoegd, werken deze verbindingen om de pH van de grond te verhogen, waardoor de grond minder zuur en alkalischer wordt. Hoewel kalk calcium en magnesium bevat, essentiële voedingsstoffen voor een gezonde plantengroei, is het geen vervanging voor kunstmest. De belangrijkste rol van kalk is om de pH van de bodem te veranderen en de zuurgraad van de bodem te compenseren, wat de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor planten kan verbeteren.

Waarom kalk aanbrengen?
Gazons hebben kalk nodig wanneer een lage pH van de grond de beschikbaarheid van voedingsstoffen begint te remmen. De pH-voorkeuren van de bodem variëren tussen regionale gazongrassen, maar de meeste grassen geven de voorkeur aan de pH van de bodem tussen 5,8 en 7,2. Grassen met een warm seizoen verdragen een iets lagere pH, terwijl grassen met een koel seizoen de voorkeur geven aan een pH die iets hoger is. Binnen de gewenste pH-waarden blijven de voedingsstoffen die gazongrassen het meest nodig hebben – inclusief toegevoegde stikstof uit gazonmest – beschikbaar voor gebruik. Wanneer de pH in beide richtingen te ver afdwaalt, worden zelfs overvloedige voedingsstoffen beperkt. Kalk herstelt het evenwicht in te zure grond om de pH weer op het optimale groeipeil te brengen.

Wanneer kalk op gazon?
Wanneer de grond te zuur wordt, worstelen gazongrassen en nemen planten die gedijen in zure grond hun plaats in. De aanwezigheid van gazonmos geeft bijvoorbeeld aan dat de pH van je grond te laag is geworden voor een sterke, gezonde grasgroei. Andere waarschuwingssignalen zijn onder meer een toename van veelvoorkomend gazononkruid, ziekten en insectenplagen. Veel onkruiden geven de voorkeur aan zure grond, en een lage pH van de grond kan de effectiviteit van sommige herbiciden en insecticiden remmen. Wanneer de grond te zuur is, zul je ook merken dat gazons niet reageren op hoogwaardige gazonmeststoffen met de gezonde, weelderige groei die u normaal gesproken verwachten.

Wat is de beste tijd om kalk aan te brengen?
Herfst en lente zijn over het algemeen de beste tijden om gazons te kalk strooien. Herfst heeft een bijkomend voordeel, aangezien regen, sneeuw en cycli van bevriezen en ontdooien kalk helpen afbreken en beginnen te werken. Bij traditionele kalk kan het vele maanden duren voordat de pH van de grond aanzienlijk verandert, maar de juiste kalk bevat fijngemalen deeltjes die aan elkaar zijn gebonden in een gebruiksvriendelijke, korrelachtige vorm, en de pH van de grond onmiddellijk beginnen te corrigeren. Met het extra voordeel van geavanceerde bodemtechnologie maximaliseert deze hoogwaardige, snelwerkende kalk de beschikbaarheid van voedingsstoffen, zodat je gazon in elk seizoen van nut kan zijn.