Wegverlichting in het verkeer

In deze blog neem ik je mee in de wereld van verlichting, en dan met name over wegverlichting. Overal waar je komt en naartoe rijdt kom je in aanraking met wegverlichting. Zonder wegverlichting zouden de Nederlandse wegen en snelwegen er een stuk anders uitzien. Er zouden ’s nachts en ook in de avonduren ontzettend veel ongelukken gebeuren. Als we het alleen moeten hebben van de verlichting van de auto’s, dan zou het niet best zijn. Gelukkig is dat in dit land goed op orde. Natuurlijk kun je ongelukken niet voorkomen. Waarom is wegverlichting zo belangrijk? En welke soorten bestaan er? Daar zul je in deze blog meer over gaan lezen en te weten over komen. Veel leesplezier.

Verschillende soorten van wegverlichting

Ten eerste heb je dus wegverlichting, maar ook bestaat er straatverlichting, lantaarns die de wegen en straten verlichten en ook is er openbare verlichting. Je hoort er wellicht van alles over, maar er zijn wel degelijk grote verschillen tussen deze soorten verlichting. Het is bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de grootte van de weg of van de straat waar de wegverlichting moet worden geplaatst. Het is logisch dat er andere verlichting langs de snelwegen wordt geplaatst dan bij een kleine straat in een dorp. In de eerste week van februari van dit jaar is er veel sneeuw gevallen in Nederland. De witte wereld geeft een bepaalde sfeer. Het is prachtig om te zien. De verschillende soorten verlichting, of dit nu van de huizen is of van de verlichting langs de wegen, vaak geven de lampjes extra sfeer aan de sneeuw in de avond. Dan wordt het geheel nog mooier om naar te kijken.

Het belang van goed werkende wegverlichting

Het plaatsen van wegverlichting is zeer belangrijk en onmisbaar. De verlichting dient uiteraard wel goed te werken. Zo niet, da dient dit snel te worden opgelost omdat anders de veiligheid in het verkeer onder druk komt te staan. Vaak ontvangen de hulpdiensten meteen een melding als een type verlichting is uitgevallen of kapot is gegaan. Het wordt dan snel weer gemaakt en snel gerepareerd. Toch kunnen gemeenten er ook voor kiezen om een aantal dagen de wegverlichting uit te zetten vanwege stroom besparing. Er wordt dan minder energie verbruikt en dat komt het milieu ten goede. Gelukkig hoeft wegverlichting tegenwoordig niet altijd veel stroom te gebruiken. En waarom is het plaatsen van wegverlichting zo belangrijk? Ten eerste is dit van zeer groot belang voor de automobilisten langs de wegen. Zij moeten kunnen zien waar ze rijden en ook hun tegenliggers op tijd herkennen. Met wegverlichting wordt dus veiligheid en comfort geboden aan bijvoorbeeld de automobilisten en zij zijn hier zeer gebaat bij.

Wegverlichting als referentiepunt bij drukke kruispunten

Een andere reden dat wegverlichting zo belangrijk is, is omdat wegverlichting overzicht geeft op drukke kruispunten. Ga dit maar eens bij jezelf na: wanneer er veel auto’s en ander verkeer op de weg is en het bijvoorbeeld begint te schemeren of het is al donker, dan is het maar wat fijn dat je kunt zien wat er precies gebeurt omdat de weg uitstekend is verlicht. Dit is dus een referentiepunt bij het benaderen van kruispunten. Mensen die nachtblind zijn, kruipen in de avonduren niet vaak of graag achter het stuur, maar wanneer de straten echt goed verlicht zijn dan wordt de drempel ook voor hen verlaagd.