Hoe goed is jouw woning beveiligd tegen bliksem?

bliksem

Weet jij hoe je jouw woning kan beveiliging tegen blikseminslag en stroompieken? Elektriciteit is veel meer dan een steeds groter wordende variëteit aan gemakken. De gevaren van blikseminslag en stroompieken zijn heel reëel. Een plotselinge stroomstoot kan bijvoorbeeld veel van jouw apparaten stilletjes beschadigen. Wist je dat elektriciteit de op twee na belangrijkste oorzaak van woningbranden is? Bliksem kan jouw woning treffen en grote schade aanrichten. Bliksem is dan ook het meest gevaarlijke en vaakst voorkomende weerrisico. Daarom willen we je graag behoeden voor de gevolgen en je tips geven wat je kunt doen om jezelf en je eigendommen te beschermen. 

Jouw woning beveiligen met een bliksem beveiligingssysteem

Bliksembeveiliging kan helpen het risico op bliksemschade te beperken. Het zorgt ervoor dat aangesloten apparaten op het stroomnetwerk niet onder een te hoge spanning kan komen te staan. Wanneer de bliksem inslaat in jouw woning, kan de overspanning via de transmissielijnen van het nutsbedrijf naar nabijgelegen huizen vloeien. Bovendien kan een blikseminslag ernstige schade aanrichten. Maar dankzij een bliksembeveiliging systeem kan de blikseminslag veilig in de grond worden afgebogen. Let er wel op dat een systeem voor bliksembeveiliging niet bedoeld is om een blikseminslag te voorkomen. Het is puur bedoeld om een “veilig pad” aan te bieden waarlangs de stroom veilig naar de grond kan worden geleid. 

Schakel altijd een professional in

Houd er rekening mee dat het aanleggen van een systeem voor bliksembeveiliging geen klusje is om zelf te doen. Het is absoluut geen doe-het-zelf project. Alleen ervaren en gerenommeerde bliksembeveiligingsinstallaties die gecertificeerd zijn mogen deze systemen installeren. Er moeten namelijk speciale materialen gebruikt worden en bovendien zorgen zij ervoor dat de installatie voldoet aan erkende veiligheidsnormen. 

Wat moet je doen als de bliksem in de buurt is?

Je kunt rekenen hoe ver de onweer bij jou vandaan is. Als er minder dan 10 seconden zit tussen de flits en de donder, dan is de bliksem bij jou in de buurt. Het is belangrijk dat je dan zo snel mogelijk beschutting zoekt. Een gesloten gebouw of woning biedt de beste bescherming. Heb je geen woning(en) of gebouwen in de buurt? Probeer dan te schuilen in een auto met de ramen en deuren gesloten. Als er ook geen auto in de buurt is, ga dan naar een laaggelegen gebied, hurk neer met je voeten tegen elkaar en je handen op je knieën. Wacht tot de onweer voorbij is en blijf in ieder geval uit de buurt van elektriciteitspalen, afgelopen bomen, torens en andere hoge objecten.