Ga de strijd aan met de warmte met een harmonicadoek

Met de zomer in gedachten, weten we hoe belangrijk het is om schaduw te kunnen creëren. Zéker wanneer je van plan bent om familie en vrienden uit te nodigen voor een feestje in je achtertuin. Hoewel een pergola prachtig is, geeft deze van zichzelf weinig tot geen schaduw. Hiervoor heb je een schaduwdoek nodig. Dit type schaduwdoek wordt een harmonicadoek genoemd. Benieuwd wat de functie van een harmonicadoek is en welke voordelen deze zonwering heeft? In dit artikel van ZONZ lees je er meer over. 

Wat is een harmonicadoek?

Wavesails, pergoladoek. Er zijn meerdere namen voor een harmonicadoek. Waar iedereen het over eens is: dit is een flexibele oplossing wanneer je op zoek bent naar zonwering. Een harmonicadoek wordt vastgemaakt op de brede zijden van je pergola. Vaak schuift het doek over 3 staaldraden. Het meest kenmerkende aan een harmonicadoek is dat je deze kunt openen en sluiten. Hiermee verschilt een harmonicadoek van een standaard type schaduwdoek. Als je wilt genieten van de zon schuif je het doek open. Wordt het tijd voor wat verkoeling? Dan schuif je het doek makkelijk over je pergola heen. 

Waarom een harmonicadoek installeren? 

Misschien herken je het wel: je hebt geld en tijd geïnvesteerd in het plaatsen van een pergola, maar toch gebruik je de ruimte niet. Waarom? Omdat het in de zomer tóch erg heet wordt op je terras. Zonde toch? Of de zon nu midden op de dag door de pergola heen schijnt of in de avond er onderdoor komt. Een pergola met doek kan helpen. Hieronder noemen we 3 andere voordelen van een harmonicadoek, buiten dat ze verkoeling bieden. 

  1. 95% van de schadelijke Uv-straling wordt gefilterd. Natuurlijk weten we allemaal dat het niet goed is om té lang in de zon te zitten. Een harmonicadoek biedt bescherming zodat je toch nog van die warme zonnestralen kunt genieten. 
  2. Een harmonicadoek heeft bijna geen onderhoud nodig. De waterdoorlatende variant neemt geen vocht op, waardoor schimmel geen kans krijgt. Is het doek vies? Dan spuit je deze gemakkelijk met een tuinslang schoon. 
  3. Je kunt het doek het hele jaar door laten hangen. De doeken zijn stormbestendig. Dit komt door de stevige manier van bevestigen en het duurzame materiaal. Dankzij dit voordeel kun je ook in het naseizoen nog op je terras genieten. 

Kan ik ook kiezen voor maatwerk?

Jazeker. Nu steeds meer mensen voor een pergola kiezen zijn er ook veel verschillende maten. Bij ZONZ Sunsails kun je kiezen uit verschillende kleuren en lengtes. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat de juiste maat er niet tussen zit voor jouw pergola. De maatwerkspecialisten van ZONZ kijken in dat geval graag met je mee voor een passende oplossing. De keuze kan gemaakt worden voor 4 verschillende doek soorten en meer dan 10 verschillende kleuren. Ook op de maatwerk harmonicadoeken zit 2 – 5 jaar garantie op de UV-gradatie. Dat betekent: blijvend genieten van duurzame schaduw.