Wanneer is er sprake van natuurvriendelijk isoleren?

We kiezen er tegenwoordig allemaal voor om onze woning zo goed mogelijk te isoleren. Dat is natuurlijk ook best logisch wanneer je ziet welke gigantische kosten er tegenwoordig moeten worden betaald voor de energie die je verbruikt. Dit gezegd hebbende is het zo dat we er bij het isoleren van onze woning doorgaans geen rekening mee houden wat daarvan nu precies de impact is op het milieu. Uiteraard voorkomt isoleren warmteverlies wat ten goede komt van ons milieu en onze planeet, maar wist je dat er ook zoiets bestaat als natuurvriendelijk isoleren? Wil jij ook graag op deze manier jouw woning gaan isoleren en wil je daarbij niets aan het toeval overlaten? Dan is het alvast zeker de moeite waard om meer te gaan ontdekken over deze manier van isoleren. 

Met welke materialen kan je natuurvriendelijk isoleren?

Natuurvriendelijk isoleren is in de praktijk op verschillende manieren mogelijk. Er kan dan ook gebruik worden gemaakt van tal van verschillende soorten isolatiematerialen. We maken wat dit betreft een onderscheid tussen de opties die we hieronder voor je hebben opgesomd:

  1. Papiervlokken isolatie;
  2. Ecologische houtwol isolatie;
  3. Milieuvriendelijke kurk isolatie;
  4. Hennep isolatie;

Naast bovenstaande blijkt in de praktijk dat er eveneens steeds vaker voor wordt gekozen om gebruik te maken van isolatie vervaardigd met behulp van schapenwol. Voor welke van deze verschillende natuurvriendelijke isolatiematerialen je uiteindelijk zal kiezen zal worden bepaald door niet alleen je budget, maar ook door het onderdeel van de woning die je wenst te isoleren.

Met welke kosten dien je rekening te houden?

Het spreekt voor zich dat natuurvriendelijk isoleren in de praktijk altijd bepaalde kosten met zich meebrengt. De kosten waar je precies rekening mee moet houden worden grotendeels bepaald door je keuze op vlak van het type isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt. Meer concreet betekent dit dat je bij het gebruik van papiervlokkenisolatie bijvoorbeeld kan rekenen op een gemiddeld prijskaartje, gelegen tussen de 14 en 20 euro per vierkante meter. Bij andere isolatiematerialen zoals met name bij schapenwol is dat iets meer. Daar liggen de kosten tussen de 20 en 25 euro per vierkante meter. Ga je de plaatsing uitbesteden en ga je dus niet zelf kiezen voor natuurvriendelijk isoleren? Hou dan ook nog rekening met bepaalde plaatsingskosten. 

Hoe druk je de kosten bij natuurvriendelijk isoleren?

Voor veel mensen zou het zomaar zo kunnen zijn dat ze best even moeten slikken wanneer ze de kosten verbonden aan natuurvriendelijk isoleren ontdekken. Dit gezegd hebbende is het gelukkig in de praktijk zo dat er op verschillende manieren een besparing kan worden gerealiseerd op deze kosten. In eerste instantie is het bijvoorbeeld de moeite waard om een vergelijking uit te voeren tussen de kosten die worden gehanteerd door verschillende vakmensen. Hou er bovendien eveneens altijd rekening mee dat je ook te maken zal krijgen met een niet onbelangrijk prijsverschil afhankelijk van het type isolatiemateriaal. Ook hier zal je dan ook rekening mee willen en moeten houden. Ben je van plan om verschillende onderdelen van je woning in één keer te laten isoleren? Dan kan je daarvoor mogelijk aanspraak maken op een zogenaamde kwantumkorting.