De gevel is het visitekaartje van je woning, hoe houd je hem mooi?

De gevel van je huis geldt als een visitekaartje. Want dit is het eerste wat mensen zien van je huis. Heb je binnen alles tiptop in orde, dan hoort daar ook een representatieve buitenkant bij. Daarom wil je graag dat de gevel van je huis er netjes uitziet. Dan staat je huis er mooi bij in de straat en je verwelkomt je bezoek met plezier. Verder is een schone gevel ook goed voor de levensduur van je woning.

Weet je nog hoe strak je (nieuwbouw)huis eruit zag toen je het kocht? Na verloop van tijd verandert dat en komt er een groene aanslag op de stenen. De gevel raakt vervuild door alle weersomstandigheden. Vooral de muren aan de west- of noordkant trekken veel mos of algen aan. In het noorden komt de zon nooit dus hier blijft het vaak vochtig. Dit tast de stenen en het metselwerk aan.

De gevel reinigen

Met een hogedrukreiniger kun je met koud water de groene aanslag eraf spuiten. Soms is de groene aanslag al dieper in de muur getrokken. In dat geval werkt stoom cleanen met een hogedrukreiniger beter. Dit is ook een veilige manier voor het voegwerk. Dat kan dan geen beschadigingen oplopen. Stoom cleanen heeft een ontsmettende werking door de hoge temperatuur van de stoom. Het vuil lost op in het warme water en met de hoge druk spoelt het gemakkelijk van de gevel af. Chemicaliën zijn hierdoor niet nodig. Dit is dus, net als reiniging met koud water, een milieuvriendelijke methode van gevelreiniging.

Welke druk je kunt gebruiken hangt af van de steensoort en de hardheid van de voegen. Om beschadigingen te voorkomen kun je beter een professioneel bedrijf inschakelen. Zij weten precies welke methode voor gevelreiniging geschikt is voor welke gevel.

Met het regelmatig reinigen van je gevel verklein je dus de kans op schimmel en andere diepere aantasting van de gevel. Zo wordt de levensduur van je woning verlengd. En je huis ziet er vanbuiten altijd stralend uit!