Voorbereidingen treffen installeren kachel/haard

De aanschaf van een kachel/haard is natuurlijk prachtig, maar om deze te laten functioneren moet hij logischerwijs eerst geïnstalleerd worden. Het installeren van een kachel/haard hoeft niet moeilijk te zijn, zeker niet wanneer het door ervaren installateurs gedaan wordt.

Welke voorbereidingen je zelf kunt treffen

Indien je een nieuwbouwhuis hebt is het bijvoorbeeld mogelijk vooraf gaten te laten boren op de plaats die je voor de kachel/haard in gedachten hebt. Dit scheelt logischerwijs weer tegen de tijd dat de kachel daadwerkelijk geplaatst moet worden.
Het is hierbij wel van belang dat er goed nagedacht wordt over de locatie, zodat je maximaal plezier uit de kachel/haard haalt en de warmte op de goede plek verspreid wordt.
Zorg er in ieder geval voor dat de haard/kachel voldoende ventilatieruimte heeft, dus niet direct tegen een muur aan. Hierbij kan aan de achterkant van de kachel een afstand van minimaal 40 cm aangehouden worden en bij de voorkant minimaal 80 cm. Dit is van belang voor zowel je eigen gezondheid als het optimaal laten branden van de kachel.

Een eigen rookkanaal

Wanneer je zelf al een rookkanaal hebt, zijn er een aantal zaken van belang. Allereerst dienen eventuele bochten niet meer dan 30 graden te zijn. Daarnaast dient het rookkanaal van materiaal te zijn dat niet vatbaar is voor brand. Ook kan het zo zijn dat je een gemetseld rookkanaal hebt, waarbij het belangrijk is dat de voegen er nog goed uitzien, zodat er geen vocht door kan komen.

Inmeetafspraak

Het is uiteraard ook mogelijk om een inmeetafspraak te maken. Dat houdt in dat er een ervaren installateur aan huis komt om te controleren welk type haard/kachel wel en niet geschikt is. Ook kan hij op deze manier zien of het huidige kanaal bruikbaar is.
Wanneer je helemaal zeker wilt zijn dat je favoriete model daadwerkelijk geïnstalleerd kan worden is een inmeetafspraak zeer zeker aan te raden.