Is lenen voor een tweede verblijf interessant?

Velen mensen dromen van een vakantiehuis je Zuid Frankrijk. Lekker in de zomer je eigen stekje hebben in de warme Franse zon, wie wilt dat nu niet? Er zijn dus ook best wel wat mensen die een tweede hypotheek nemen of geld lenen om een tweede huis aan te schaffen. Het andere deel van de mensen vermijdt deze tweede hypotheek liever en zij hebben het dan ook niet zo op lenen. Maar hoe zit is nu, is het rendabel om een tweede hypotheek te nemen voor je vakantie-optrekje?

Waar rekening mee houden?

Er zijn verschillende zaken waar u rekening mee moet houden als u een tweede hypotheek wilt afsluiten voor een andere verblijfsplek. Ten eerste beginnen we met het feit dat u op uw tweede hypotheek geen hypotheekrente aftrek meer kan krijgen. Dit gaat namelijk alleen over uw hoofdlening/hypotheek en niet voor een hiernaast. Dit is ook niet het geval als je de financiering via je hoofdhypotheek laat lopen. Alles naast de hoofdhypotheek geldt namelijk als een consumptielening en hier kunt u geen rente van af trekken. De eventuele huuropbrengsten zijn overigens niet belast. Houd u hier dus rekening mee voor u besluit extra te gaan lenen of voordat u een tweede hypotheek afsluit.

Ten tweede is het belangrijk om te kijken wat je met je tweede verblijf wilt doen. Als je de tweede woning niet als hoofdverblijf zult gebruiken zal je merken dat je eerder een volledige financiering aangeboden krijgt. Soms is het wel mogelijk om een hypotheek op jouw tweede verblijf te krijgen maar vaak moet je hier zelf ook middelen voor inbrengen en ook zitten hier vaak erg strenge eisen aan vast. Dit kunnen eisen zijn zoals dat het huis van steen gebouwd moet zijn of dat het met pannen gedekt moet zijn. Daarnaast geld er in sommige gevallen nog een opslag op de rente. De geldverstrekker kan ook bepaalde beperkingen aan uw opleggen, dit kan alles erg lastig maken voor u. Zo kan hij u bijvoorbeeld verbieden om te woning te verhuren. Ook hier moet je dus goed op letten voordat je bij gaat lenen.

Ben je wel van plan om een recreatiewoning te kopen om deze als hoofdverblijf te gebruiken? Let dan op alle speciale regeltjes en bepalingen. Een hypotheek afsluiten gaat zo makkelijk nog niet, laat staan bij een vakantieverblijf. Sommige banken zijn niet bereid om een vakantiewoning te financieren, ook al ga je deze als vast verblijf gebruiken. Daarnaast zijn de mogelijkheden om het vakantiehuis permanent te bewonen erg beperkt en de aftrek van de hypotheekrente is soms erg lastig om gebruik van te maken. Er zijn gemeentes en gebieden die een gedoogbeleid voeren op het gebied van vakantiewoningen, hier mag je dan wel permanent wonen. Andere gemeentes verbieden dit dan weer wel. Als je de eigenaar bent van een vakantiewoning waar je ook daadwerkelijk woont ben je in feite aan te merken als eigenaar van eigen woning. In deze situatie komt u in Box 1 terecht, hier kun je wel aftrek van rente krijgen. Als je de vakantiewoning hebt gekocht met een lineaire hypotheek kun je de hypotheekrente dus wel aftrekken. Let dus goed op deze punten als je een nieuw verblijf wilt kopen.